Burn-out
Het woord burn-out komt van burned out en dat betekent letterlijk: opgebrand zijn. Opgebrand is precies hoe mensen met een burn-out zich voelen. Alle reserves zijn verbruikt. Dit totale gebrek aan energie heeft veel gevolgen. De meest ingrijpende daarvan is misschien wel dat mensen met een burn-out niet meer weten hoe ze van het leven moeten genieten. Ze zijn namelijk al heel lang bezig met alleen maar overleven.
Overbelasting
De meeste mensen krijgen een burn-out omdat ze te lang met een grote lichamelijke en/of geestelijke spanning leven. Het voelen van spanning is op zichzelf niet ongezond. Bij onverwachte of spannende gebeurtenissen reageert het lichaam door adrenaline aan te maken. Dat heeft een reden; we worden alert. Ook ingrijpende veranderingen zoals het overlijden van een dierbare of de geboorte van een kind kunnen voor spanning zorgen. Dat is normaal. Je gespannen voelen, wordt een probleem als het te vaak gebeurt of te lang duurt. Ben je chronisch gespannen dan kom je niet meer tot rust. Dit ontstaat vaak in werksituaties. Als de werkdruk te hoog is, de taken te ingewikkeld zijn of de sfeer slecht is, kan dat onze gemoedsrust structureel ondermijnen. Maar ook een druk bestaan, waarin we werk en de zorg voor kinderen en/of ouders combineren, kan voor langdurige overbelasting zorgen.
Symptomen
Burn-out heeft veel symptomen waarvan oververmoeidheid de belangrijkste is. Maar ook een negatieve houding en een negatief zelfbeeld komen vaak voor. Verder kun je last hebben van: hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid, prikkelbaarheid, nervositeit, maag- en darmproblemen, hyperventilatie, menstruatie- en potentiestoornissen, verhoogde bloeddruk, verhoogd cholesterolgehalte en huidproblemen.
Wat kan acupunctuur doen?
Omdat er bij een burn-out duidelijk sprake is van een gebrek aan energie, is de acupunctuurbehandeling allereerst gericht op het herstellen van de energiebalans in je lichaam. Hierdoor zul je merken dat andere klachten direct minder worden. De spanning in je lichaam verdwijnt en je geest wordt rustiger. Daarnaast worden met de behandeling ook de specifieke klachten aangepakt die jij ervaart. Ook kan de acupuncturist een aanvullende therapie aanraden, zoals ademhalings- en ontspanningsoefeningen. Hoeveel behandelingen nodig zijn, is afhankelijk van de aard en de ernst van je klachten. Soms is een nauwe samenwerking met je huisarts raadzaam. De acupuncturist vertelt je er meer over.