Acupunctuur

Meridianen en energetische balans

In de acupunctuur en aanverwante behandelwijzen wordt de mens gezien als een bundel energie. Deze stroomt voortdurend en elk deel van ons lichaam heeft een eigen energiestroom. De meridianen zijn wegen via welke deze energie door ons lichaam stroomt.

Er is steeds meer wetenschappelijk bewijs voor het bestaan van deze energiestroom. Ze kunnen bij voorbeeld door thermografie zichtbaar gemaakt worden. Albert Einstein bewees met zijn relativiteitstheorie al dat materie en energie niet als twee aparte begrippen gezien kunnen worden. Materie kan niet zonder stromende energie en stromende energie heeft materie nodig om zich te manifesteren.

Meridianen

Balans

In een gezonde situatie is deze energie bij de mens min of meer in balans. Als deze balans verstoord is, is er sprake van een gezondheidsprobleem. Normaal gesproken is de mens in staat om deze onbalans zelf te herstellen. Dit is het zelfherstellend vermogen van het lichaam. Lukt dit niet dan moet er hulp van buitenaf komen om de balans te herstellen.

Energiestroom

Pijn bijvoorbeeld is niets anders dan het stagneren van de energiestroom in een deel van ons lichaam. Door middel van acupunctuur en aanverwante technieken kan deze energiestroom weer op gang gebracht worden. De acupunctuurpunten zijn gebieden op de meridianen van waaruit de energiestroom beïnvloed kan worden.

Het woord acupunctuur wordt vaak niet alleen gebruikt als representatie van het werken met naalden, maar ook van aanverwante behandelwijzen als diverse vormen van massage, warmte en dergelijke, die gebruik maken van de Oosterse filosofieën.

Meer informatie

Heeft u behoefte aan meer informatie? Of heeft u vragen / opmerkingen? Stuur dan een bericht via het contactformulier.

Gerelateerde pagina's