Eindexamen- en andere stress

Eindexamenstress

 

De eindexamens voor middelbare scholieren zijn begonnen! Met als gevolg dat er misschien een oververmoeide en gespannen eindexamenkandidaat in huis rondloopt. Misschien ben je zelf wel die eindexamenkandidaat. In dat geval wensen we je heel veel succes!

Kalmeringspillen?
Om de spanning de baas te blijven, grijpen nogal wat scholieren naar kalmerende middelen zoals bètablokkers, blijkt uit een artikel in het AD van 11 mei. Zorgminister Bruins roept jongeren op terughoudend te zijn daarmee. Minister Slob heeft goede tips: ontspan tussen het leren door, ga lekker naar buiten of doe aan sport, en laat je niet gek maken.

Naaldjes in je oor
Daar zijn we het roerend mee eens. In plaats van pillen slikken, ga liever even naar een acupuncturist en laat een paar verblijfsnaaldjes in je oor zetten. Je vindt een acupuncturist bij jou in de buurt via de zoekfunctie bovenaan deze pagina. En lees hieronder de tips voor voeding en acupressuur, die de rust bevorderen.

Vermoeid of uitgerust starten aan het examen?
Het is logisch dat veel eindexamenkandidaten vermoeid het examenlokaal binnenlopen. In China vinden ze dat je je examen pas goed hebt voorbereid als je de lesstof goed kent én ervoor hebt gezorgd dat je uitgerust en ontspannen aan het examen begint. Hoe ze dat doen? Heel eenvoudig. Met het aanpassen van hun voeding en het masseren van bepaalde acupunctuurpunten, zorgen ze ervoor dat eindexamenkandidaten niet over hun toeren raken door oververmoeid-heid en voorkomen ze concentratieproblemen.

Ja ja, hoor ik je denken, maar geen nood!
Het kan goed zijn dat je puber totaal niet geïnteresseerd is in dit soort tips en hij niet bereid is om je goede raad aan te nemen. Geen nood. Je past de voeding gewoon aan voor al je gezinsleden. Zodat je het gewenste effect bereikt, zonder dat je gespannen puber het in de gaten heeft. Je overige gezinsleden eten rustig mee, zij kunnen ook wel wat ontspanning gebruiken.

Geef je puber alleen de tip hoe hij zijn concentratie kan bevorderen en zijn hoofd helder kan houden met slechts vijf acupunctuurpunten. Hij zal ze uiteindelijk uit wanhoop heus wel gaan masseren, zeker als je even niet kijkt…

Deze voeding is nu heel geschikt:

  • warme thee met honing of in de late uurtjes gemberthee.
  • voedsel met een neutrale smaak zoals stamppotten met suddervlees, milde curries, pannenkoeken of poffertjes, warme tosti’s of panini’s.

Voor een goede concentratie heb je een goede Milt-energie nodig. Daarvoor is warme voeding met een neutrale tot licht zoete smaak essentieel.

Deze voeding kun je beter vermijden:

  • vet, suikerrijk en heet gekruid voedsel.
    Deze producten maken je puber alleen maar vuriger en bokkiger dan hij al is. Energiedrankjes en candybars zijn dus uit den boze.
  • koud en waterrijk voedsel zoals ijs, watermeloen, komkommer en koude dranken.

Teveel koud of waterrijk voedsel belemmert de werking van de Milt-energie en verhindert dus juist effectief leren.

Acupressuur
Om vermoeidheid en concentratieproblemen te verhelpen, kan je kind vijf punten boven op het hoofd masseren:

Deze punten vormen een massagezone op de plek waar vroeger de fontanel zat. Plaats beide duimen op de bovenrand van je oren en masseer met je vingers het punt midden op je hoofd. De andere vier punten liggen een vingerbreedte voor, achter en naast dit middelpunt.

Als je studiebol deze zone masseert krijgt hij snel het gevoel dat ‘het licht weer aangaat’ in zijn hoofd, en kan hij geconcentreerd verder studeren.